MEI 2018

Burenoverlast
In ons blok komen regelmatig klachten voor over buren-lawaaioverlast
hier enkele tips hoe u dit het beste kunt oplossen

Nu is natuurlijk de vraag: Wat is burenoverlast.
Daar zijn veel voorbeelden van:

Geluidsoverlast
Dit kan zijn van leefgeluiden, bijvoorbeeld kinderen die door de woning rennen, gillen en schreeuwen, hard over de (centrale) trap lopen, deuren dichtgooien, stampend lopen door de woning, (langdurig) tegen muren of op de vloer bonken, blaffende honden.
Dan is er ook nog geluidsoverlast door muziek, bij een feestje tijdens nachtelijke uren of op andere tijden.

Huurcontract
Al deze overlast zaken zijn verboden volgens het huurcontract van woningcorporatie Rochdale!
Daarin staat o.a.:
“Leer uw kinderen om rekening te houden met de buren en doe dat zelf ook. Laat ze buiten spelen en daar luidruchtig zijn. Daar kunnen zij hun energie kwijt. Voed honden op. Harde muziek mag nooit.”
Eerst praten
In alle gevallen geldt: praat eerst eens met de buren — vaak weet men niet dat men overlast veroorzaakt.
Wacht daar niet te lang mee, want dan gaat er heel veel emotie meespelen, dus niet denken het is een incident. Je kunt beter het incident bespreekbaar maken dan het een conflict laten worden.

Klacht indienen bij Rochdale en/of politie
Komt u er niet uit met uw buren, omdat men doorgaat met overlast veroorzaken: in het geval van leefgeluiden kunt u dan de woningbouwvereniging in kennis stellen.
Bij ernstige geluidsoverlast is het verstandig om officieel aangifte te doen bij de politie. Ook kun je je klacht schriftelijk indienen bij Rochdale, de woningbouwvereniging zal doorgaans proberen het bemiddelingstraject voor te stellen via een onafhankelijke mediator. In uw wijk is dat Beter
Buren.
Verdere informatie kunt u vinden op de site www.beterburen.nl

Harde muziek
In het andere geval van geluidsoverlast, bij muziek in de nachtelijke uren en harde muziek overdag, kunt u de politie bellen op het nummer 0900-8844
Harde muziek is altijd verboden.